Ahla Beit
Browse topics

Can I avoid the transfer fee by selling shares of a company that owns property in Lebanon?

5 min read7 sourcesReviewed by Tatyana Alwan, lawyer, 18 Oct 2026
On this page
  1. Key facts
  2. Why the share route no longer saves the fee
  3. What the tax covers
  4. What is not settled
  5. Selling or buying shares in a property company
  6. It depends on
  7. Common questions
  8. Sources

Short answer

No, not since Law 10/2022[1,2,3]. When an individual sells shares in a joint-stock company that mainly owns, trades or develops property, or whose property is over half its fixed assets, the seller owes a tax equal to the transfer fee, on the gain. The sale must be declared and the tax paid within two months[1,2] of the transfer, and buyer and seller are jointly liable.

Also asked as: “Is selling shares of a property company in Lebanon taxed?” · “Share deal instead of a property transfer in Lebanon” · “Tax on selling shares of a real estate company in Lebanon” · “Article 39 Law 10/2022 share sale tax”

Key facts

The rule
Law 10/2022, Art. 39[1,2,3]
Who it taxes
Individuals who sell shares in joint-stock companies[1,2,3]
Which companies
Main purpose owning, trading or developing property, or property above 50% of fixed assets[1,2,3]
The tax
a tax equal to the transfer fee, on the gain[1,2,3]
The base
Sale price of the shares minus their acquisition cost[1,2,3]
Reduction
50% between shareholders, or between ascendants and descendants[1,2,3]
Deadline
Declare and pay within two months[1,2] of the transfer, on Ministry of Finance forms
Who is liable
Seller and buyer, jointly[1,2]

Why the share route no longer saves the fee

When you sell a property directly, the sale is signed and then entered at the Land Registry, and ownership passes on that entry[4]. The Land Registry fee on that sale is 3% of the value for Lebanese buyers, 5% for non-Lebanese[5]. Kallas Law Firm said in May 2026 that this rate was still in force after the 2024 and 2026 budget laws[3]. More in how much the registration fee is.

If the property sits in a company, selling the company's shares leaves the company as the registered owner. Article 39 of Law 10/2022 deals with exactly that case: the gain an individual makes on such shares now bears a tax equal to the transfer fee, on the gain[1,2,3]. Kallas Law Firm says the share-sale structure no longer avoids the fee and should not be proposed.

What the tax covers

The tax applies to individuals who sell shares in joint-stock companies whose main purpose is owning, trading or developing property, or whose property makes up more than 50% of their fixed assets[1,2,3]. It is charged on the gain, meaning the sale price minus what the shares cost, and not on the value of the property. A direct sale of built property works differently: there the fee is charged on the finance office's estimated value, rental value × 30, if higher than the declared price[1,3]. For unbuilt land, our sources do not confirm the base. For the separate tax on gains from a direct sale, see how the taxable gain is calculated.

The tax is halved when shares pass between shareholders, or between ascendants and descendants, such as parents and children[1,2,3].

A company also matters for the foreign ownership limits. A Lebanese company counts as foreign when most of its capital is foreign-owned[6,7], and the 3,000 m² limit applies to it as to a person. See whether a company with foreign shareholders can buy and buying through a Lebanese company or friend.

What is not settled

The rule above follows the consolidated text of Article 39 and Kallas Law Firm's reading of it[1,2,3]. Three points are not covered by any source we have:

  • How the gain is worked out in practice when the shares were bought in lira and sold in dollars, or the other way round.
  • Whether the tax uses the 3% or the 5% transfer-fee rate when the seller is not Lebanese.
  • Whether limited liability companies (SARL) or offshore companies are treated the same way.

Ask a tax lawyer in Lebanon about all three before you sign anything.

Selling or buying shares in a property company

  1. Check the property first. Ask the company for the plot number and real estate district of each property it owns, and the section number for an apartment. Then get a recent Land Registry extract (ifadeh aqariyeh) for each one, the document a purchase normally starts with[4]. Confirm the company is the registered owner and read the charges listed. See how to get a Land Registry extract and how to check a title deed.
  2. Check whether the company falls under Article 39. Have the company's accountant or a tax lawyer confirm its purpose in the bylaws and the share of property in its fixed assets, against the 50% test[1,2,3].
  3. Work out the gain. The base is the sale price minus the acquisition cost of the shares[1,2,3]. No source we found settles which currency and exchange rate to use, so ask the tax lawyer.
  4. Declare and pay on time. The seller declares the sale and pays the tax within two months[1,2] of the transfer, on Ministry of Finance forms. Our sources do not say which finance office handles it. Ask the Ministry of Finance or your tax lawyer.
  5. As the buyer, keep the receipt. Buyer and seller are jointly liable for the tax[1,2]. Get a copy of the declaration and proof of payment before you pay the balance.

It depends on

  • Who is buying the shares. Sales between shareholders, or between ascendants and descendants, get a 50% reduction[1,2,3]. Have a tax lawyer confirm that your case qualifies.
  • What the company holds. The tax applies when property is the company's main purpose or more than 50% of its fixed assets[1,2,3]. The company's accountant can tell you where it stands.
  • The type of company and seller. Our sources cover individuals selling shares in joint-stock companies. SARLs, offshore companies and shares sold by a company are not covered. Ask a tax lawyer.
  • The shareholders' nationality. For the ownership limits, a company counts as foreign when most of its capital is foreign-owned[6,7]. It is not confirmed whether a foreign seller's tax uses the 3% or the 5% rate. Ask a tax lawyer.

Common questions

Is the share-sale tax charged on the property's value?

No. Under Article 39 of Law 10/2022 it is charged on the gain, meaning the sale price of the shares minus their acquisition cost[1,2,3].

Who pays the tax if the seller does not?

The buyer can be pursued too, because Article 39 makes seller and buyer jointly liable for the tax[1,2]. A buyer should get proof that the tax was paid.

Is there a reduction if I transfer shares to my children?

Yes. The tax is reduced by 50% between ascendants and descendants, and between shareholders[1,2,3].

How long does the seller have to declare?

The seller must declare the sale and pay the tax within two months[1,2] of the transfer, on Ministry of Finance forms.

Sources

Checked against these sources. The numbers in the text point here.

  1. 1.
    Law 10/2022 (General Budget Law for 2022), consolidated text with amendments

    Lebanese University Legal Informatics Center (legallaw.ul.edu.lb) · 15 Nov 2022 · read 17 Oct 2026

  2. 2.
    Summary of the Budget Law 2022 (Law #10)

    ALDIC (Arab Lebanese Diplomatic and International Consulting?) · 15 Nov 2022 · read 17 Oct 2026

  3. 3.
    Real estate fees calculator

    Kallas Law Firm · 24 May 2026 · read 17 Oct 2026

  4. 4.
  5. 5.
  6. 6.
    Legal Framework for Ownership of Land in Lebanon

    IDAL (Investment Development Authority of Lebanon) · March 2018 · read 16 Oct 2026

  7. 7.